Freeze-thaw testing

GEOS verdrievoudigt capaciteit voor vries-dooi proeven

Door de hoge vraag heeft ons laboratorium zijn capaciteit voor vries-dooi proeven op gebakken producten verdrievoudigd. De uitbreiding van het laboratorium in Wellen maakt het mogelijk om driemaal meer stalen te testen dan voorheen.


Vries-dooi proeven worden gebruikt om de duurzaamheid en weerstand van materialen te beoordelen tegen herhaalde cycli van bevriezen en ontdooien. Het doel van deze test is om te evalueren hoe goed een materiaal de uitzetting en samentrekking als gevolg van bevriezen en ontdooien kan weerstaan. De toepassingen in de bouw en transportinfrastructuur zijn veelvuldig.

De eisen en beproevingsmethoden voor gebakken bouwmaterialen, zoals bakstenen, zijn vastgelegd in de Europese normen NBN EN 1344/AC en NBN EN 772-22(2019). De uitbreiding van het vries-dooi laboratorium van GEOS maakt het mogelijk om alle soorten bouwmaterialen te testen, waaronder:

  • Betonproducten
  • Wegenisbeton
  • Granulaten
  • Bakstenen
  • Natuursteen

De proeven kunnen tussen de 2 weken en 3 maanden in beslag nemen, afhankelijk van het materiaal en de gewenste proefmethode.
De resultaten van de vries-dooi proeven kunnen door fabrikanten worden gebruikt om:

  • De selectie van materialen beter af te wegen
  • Het ontwerp van structuren aan te passen
  • Geschikte bouwtechnieken te ontwikkelen
  • Een langere levensduur waarborgen
  • Onderhoudsbehoeften te minimaliseren

The expansion of the freeze-thaw laboratory is another important step in the development of GEOS. It enables GEOS to provide faster service to its customers, helping manufacturers to continue optimizing their processes and supporting users to choose the most suitable materials for their projects, ensuring longer life and lower maintenance.


Consulteer onze volledige lijst met proeven op gebakken producten..
Contacteer ons rechtstreeks met vragen via e-mail op info@geos-laboratories.com.

nl_BENederlands (België)